Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Τα παιδιά μες την πλατεία....


Χτες Κυριακή, και ο καιρός, καθώς και η φύση της ημέρας, προσφέρονταν για μια βόλτα σε μία από τις πολλές πλατείες της πόλης. Σε μία από 'κείνες τις πλατείες που απαντάς ανθρώπους καθε ηλικίας, μόρφωσης, κουλτούρας και εθνικότητας. Σε μία από 'κείνες τις πλατείες που σε κάνουν να θυμηθείς ότι η πόλη μας πλέον ειναι πολυπολιτισμική παρόλο που οι κάτοικοί της στην πλειοψηφεία τους, δυστυχώς, δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο...

Σε μία τέτοια πλατεία λοιπόν χτες το απογευματάκι βρέθηκα και εγώ...
Εκεί, αναπόσπαστα κομμάτια της πλέον, ήταν ο περισσότερο ή λιγοτερο συμπαθητικός "μπαλονάς", οι παππούδες και οι γιαγιάδες με τα εγγονάκια τους, οι νεαροί "emo", "trendy" & "κάγκουρες", τα ζευγαράκια κάθε ηλικίας, οι αργόσχολοι, οι κουτσομπόλες, οι μικροπωλητές, και... τα παιδιά της πλατείας"!!!

Ποιά είναι αυτά τα παιδιά; Οι "bmxάδες", οι "skateboarders", oι "parcourάδες" και λοιποί "extreme" νεαροί και νεαρές...!

"Τα παιδιά της πλατείας" λοιπόν, είναι μία από τις μεγάλες μου συμπάθειες!
Και αυτό γιατί:
1ον αγαπάνε αυτό που κάνουν
2ον έχουν κέφι και όρεξη
3ον χαίρονται τα απλά πράγματα (όπως ένα ποδήλατο, μία σανίδα, μία ράμπα κλπ.)
4ον (και σημαντικότερο) σε πείσμα όλων των άλλων βρίσκουν πάντα ένα μέρος να κάνουν το κέφι τους!

Αυτά τα παιδιά λοιπόν γίνονται πολλές φορές στόχοι επιθέσεων από όλους τους υπόλοιπους θαμώνες της πλατείας, με αγαπημένη τους "ατάκα επίθεσης" το αμίμητο... "Άντε από ΄δω χάμω βρε αλήτες μας πήρατε το κεφάλι... Η πλατεία δεν είναι δική σου, είναι για όλο τον κόσμο"

Μάλισταααα, αυτό ακριβώς, αφού η πλατεία είναι για όλους τότε είναι και για τον πιτσιρικά με το bmx ή το skateboard σωστά;

Από την άλλη δεν ενοχλούν παραπάνω αυτά τα παιδιά απ' ότι ενοχλούν τα δικά σου που παίζουν ποδόσφαιρο μες την πλατεία και όλο και κάποια μπαλιά χάνει το στόχο της και προσγειώνεται στο κεφάλι κάποιου περαστικού...(!) Αυτό όμως μπορεί και να το βρεις χαριτωμένο, γιατί..."είδες ο γιος μου; γεννημένος Maradonna!"

Και ΄γω ενοχλώ κάποιους με τη συμπεριφορά μου (αναπόφευκτα), και "τα παιδια της πλατείας" ενοχλούν κάποιους άλλους, και ο καθένας με τη σειρά του σίγουρα ενοχλεί και ενοχλείται από κάποιον άλλον... έτσι είναι αυτά, κύκλος, αλυσίδα.!

Ας το χωνέψουν λοιπόν μερικοί ότι η πλατεία, ως δημόσιος χώρος, είναι για όλους και ακόμη ας σκεφτούν οτι για τα παιδιά που τους αρέσει ο ποδόσφαιρο π.χ. υπάρχει εναλλακτική, τα γήπεδα και αν και όποτε θελήσουν μπορούν να πάνε...
για τα παιδιά της πλατείας όμως πίστες δυστυχώς ,πλην ελαχίστων περιοχών, δεν υπάρχουν, οπότε τους μένει μόνο η πλατεία! Όταν κάποιος σκεφτεί να φτιάξει χώρους ειδικά διαμορφωμένους για αυτά τα παιδια, να ΄στε σίγουροι ότι θα σας αφήσουν ελεύθερη την πλατεία που όμως θα έχει χάσει λίγο ή πολύ από το "χρώμα" της!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: