Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

(ξε)ΜΠΕΡΔΕΜΑ(τα)

Μπέρδεμα, μπέρδεμα, μπέρδεμα! Όχι σαν κι αυτό της φωτογραφίας από τα "άλλα" τα όχι και τόσο ευχάριστα! Ναι μωρέ.. αν εξαιρέσεις το πιθανό λουμπάγκο και τις κράμπες αυτό το μπέρδεμα είναι ευχάριστο. Εγώ μιλάω για τα άλλα μπερδέματα ή/και ξεμπερδέματα, αυτά που σε κάνουν να χάνεις τον ύπνο σου και νυχτιάτικα με ένα ποτήρι κρασί να κάθεσαι να ξεσπας στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σου φερ' ειπείν!
Όσο τα σκέφτομαι, τόσο πιο πολλά μου φαίνονται τα μπερδέματα.. είναι αυτά που ξεκινάνε από ένα τέτοιο "ευχάριστο" μπέρδεμα και τελικά εξελίσσονται σε άλλου είδους μπέρδεμα όπου οι κράμπες και το λουμπάγκο φαντάζουν χάδια τρυφερά!
Μετά υπάρχει κι άλλο ένα πολύ σοβαρό είδος μπερδέματος αυτό που απορρέει από την έλλειψη του παραπάνω μπερδέματος. Που κάθεσαι και κοιτάς αυτη τη φωτό γέρνοντας το κεφάλι και αναπολείς στιγμές ερωτικού μεγαλείου, τότε που για να προσανατολιστείς που ήταν το ταβάνι και πού το πάτωμα κοιτούσες  να βρεις το λαμπάκι της τηλεόρασης μέσα στο σκοτεινό δωμάτιο!
Άλλο μεγάλο μπέρδεμα.. όταν "μπερδεύεσαι" παντοιοτρόπως και μονίμως με το λάθος άτομο. Θες γκόμενος, θες εργοδότης, συνεργάτης, δάσκαλος, γείτονας... αν σου "κάτσει" τέτοιο μπέρδεμα.. μνημονεύεις το Μεγαλέξανδρο (sic) και τη λύση του στον γόρδιο δεσμό.
Είναι και το άλλο το μπέρδεμα.. αυτό που μπερδεύεις τη φαντασία με την πραγματικότητα.. τα όνειρα με την πραγματική ζωή, τον ύπνο με τον "ξύπνιο". Και πάνω που πάς να βρεις την άκρη, να την πιάσεις, να την τραβήξεις και να ξεμπερδέψεις το κουβάρι, "ντριιιιν" χτυπάει το ξυπνητήρι (άλλοι το λένε  και συνείδηση, άλλοι  πάλι μαλακία) και εσύ μένεις με το κουβάρι στο χέρι που είναι πιο μπερδεμένο από πριν και ξαφνικά μισείς την αγαπημένη ειδυλλιακή εικόνα κάθε νηπίου.. "γιαγιά+κουνιστή πολυθρόνα+πλεκτό+κουβάρι στο πάτωμα+γατούλα+(προαιρετικά)τζάκι"
Κοίτα τώρα.. πάνω που νόμισα ότι τα εξάντλησα όλα τα μπερδέματα.. είναι και το άλλο.. μεγάλο μπέρδεμα.. εκεί που μπερδεύεις τα "πρέπει" με τα "θέλω", τα "μου" με τα "σου" χωρίς να υπάρχει "μας". Το σωστό με το λάθος, το καλό με το κακό.. εν ολίγοις όταν μπερδεύεις αυτό που είσαι με αυτό που νομίζεις ότι είσαι... όταν μπερδέψεις τη σύνεση με την παράνοια, εκεί, εκεί γίνεται το μπάχαλο. Άλλα θέλεις, άλλα κάνεις, άλλα εννοείς, άλλα λες,,, και άντε εσύ ξεμπέρδευε...

3 σχόλια:

δόΧτωρ απαράδεΧτος είπε...

ουδόλως με μπέρδεψε το γεμάτο μπερδέματα πόνημα και πολύ μου άρεσε μάλιστα.

αλήθεια έχεις ποτέ σκεφτεί πόσο κακόηχη λέξη είναι το "μπέρδεμα";
θυμάμαι όταν ήμουν μικρός (πολύ μικρός) ο ήχος της λέξης μου προκαλούε αμηχανία. αυτό το "μπε" στην αρχή της και το "μα" στο τέλος την κάνουν να μοιάζει πολύ ανόητη και ίσως κάπως πρόστυχη.
και το γεγονός ότι ως λέξη δεν αντικαθίσταται εύκολα μου δημιουργούσε τεράστια σύγχιση για να μη πω ... μπέρδεμα.

σύγχιση, συγκερασμός, αναστάτωση, κουβάρι, ανακάτεμα, κομφούζιο, κυκεώνας, μπάχαλο κλπ.
καμία δεν έχει το πλήρες νόημα που προλαμβάνουμε από (ή που αποδίδουμε εις) το κακόηχο (και υποθέτω δίχως να γνωρίζω, ξενόφερτο) μπέρδεμα.

Rini είπε...

Το καλυτερο ποστ που εχω διαβασει στα ελληνικα μλπογκ που παρακολουθω, μακραν.
Σε αυτο το κλαμπ (ξε)μπερδεμα(τος) ειμαστε πολλοι(-ες)....σκεφτομαι αν χωρις τα (ξε)μπερδεμα(τα) η ζωη ισως να μην ηταν και τοσο ενδιαφερον. Λεω εγω τωρα. (Παρηγορια στον αρρωστο?Maybe). Καλο σου ΣΚ, με ή χωρις (ξε)μπερδεμα(τα), as you wish. :)

ΠΟΔΗΛΑΤΡΗΣ είπε...

@Dr. Aparadektos
Εντυπωσιάστηκα! Ποτέ δεν είχα "δει" τη λέξη "μπερδεμα" απο αυτή την "οπτική"...Με μπερδέψατε!!!!

@Kathrine
Σε ευχαριστώ πολύ-πολύ για τα τόσο καλά σου λόγια, αλλά και για τις ευχές του ΣΚ τις οποίες και ανταποδίδω!