Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Παράσιτο ή ξενιστής;


"Γενικά παράσιτο στη Βιολογία χαρακτηρίζεται ο οργανισμός (ζωικός ή φυτικός) που ζει και αναπτύσσεται μαζί και σε βάρος άλλου οργανισμού, που χαρακτηρίζεται ξενιστής, από τον οποίο και τρέφεται με τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες"... μπλα.. μπλα.. μπλα.... ωπ! Να κάτι πραγματικά ενδιαφέρον.." Μεταξύ ξενιστή και παρασίτου μπορεί να υπάρξει συνεξέλιξη...
Τί είναι η συνεξέλιξη; " Στην επιστήμη της Βιολογίας ο όρος συνεξέλιξη (coevolution) αποδίδει την ταυτόχρονη εξέλιξη μη συγγενών οργανισμών λόγω ιδιαίτερου δεσμού που συμβαίνει μεταξύ τους. Για παράδειγμα άνθη και έντομα, που τα πρώτα γονιμοποιούνται από τα δεύτερα και τα δεύτερα τρέφονται από τα πρώτα, παρασιτα και ξενιστές, στις περιπτώσεις εκείνες της αναγκαίας συμβίωσης, καθώς και οποιαδήποτε άτομα (οργανισμοί) μιας συμβιωτικής σχέσης."
Ω ρε μάνα.. αυτό το τελευταίο με τσάκισε...
"ιδιαίτερου δεσμού" σου λέει..πιθανοί τέτοιοι είναι οι παρακάτω:
γονέας- παιδί
αδελφός/η- αδελφή/ος
συναδελφος-συνάδελφος
σύζυγος-σύζυγος
και μετά σου πετάει και ένα "αναγκαίας συβίωσης" και σε αποτελειώνει..
πότε ειναι αναγκαία η συμβίωση;
εισαι ακόμη ανηλικος και υποχρεωτικά ζεις στο σπίτι των γονιων σου, εσυ νιωθεις ότι "πνιγεσαι" και οτι δε σε καταλαβαίνει κανείς, θέλεις να ζησεις και να γευτείς τη ζωή που απλώνεται μπροστά σου και οι γονείς σου δε σε αφήνουν, από την άλλη οι γονείς, καταλαβαίνουν αυτη σου τη δίψα, χαίρονται που δεν εισαι "μωροχαυλο" αλλα φοβούνται ότι ο υπερβολικός σου ενθουσιαμός η αγνοια κινδύνου, και η
δικαιολογημένη λόγω ηλικίας επιπολαιότητα σου θα σε οδηγήσουν σε μονοπάτια επικίνδυνα και θα βλάψεις τον εαυτό σου! Εσύ λες: "Δε θα κλείσω τα 18; την ίδια μερα θα φυγω απο εδω μέσα!!"
οι γονείς σου λένε: "Πού θα παει; θα μεγαλώσει και θα με καταλάβει, θα ανοιξει τα φτερα του θα φυγει απο εδω και τοτε θα δει ότι ειχα δικιο.."
Αναγκάια συμβίωση είναι και με τα αδελφια αφού βρισκόμαστε κάτω από την ίδια στεγη αυτή των γονιών μας..Και ναι, υπάρχουν αδέλφια που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, αυτό δε σημαίνει οτι δεν αγαπαν ο ένας τον άλλον.. απλά ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ, ειναι διαφορετικοί χαρακτήρες, διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικοί άνθρωποι...
Εξίσου αναγκαία ειναι η συμβίωση στον χωρο εργασίας με τον μαλάκα συνάδελφο που δε μπορούμε να συννενοηθούμε (κι αυτός μαλάκα σε λέει μην αγχώνεσαι) μπορείς να τον αποφύγεις; όχι! Υπομονή κάνεις, καταπιέζεσαι, συσωρεύεται αυτή η ένταση και πας σπίτι σου και ξεσπάς σε όποιον αναγκαστικά συμβιώνει μαζί σου.. π.χ. ο/η σύζυγος σου. Ναι είναι φορές που ακόμη και τα πιο ειδιλιακά και πετυχημένα ζευγάρια νιωθουν ότι αναγκαστηκά βρισκονται κάτω απο την ίδια στέγη με τον/την άχρηστο/η που έχουν δίπλα τους. Σε κάποιους ειναι "στιγμιαίο και παροδικό", και μετά απο λίγες ώρες, μέρες, άντε βδομάδες το πολύ τους περνάει και ευγωνομούν την καλή τους τύχη που εχουν τέτοιον άνθωπο δίπλα τους, κουρνιασμένοι στην αγκαλιά του συντρόφου. Για κάποιους άλλους ειναι είτε μόνιμο, έιτε τόσο συχνό που μοιάζει μόνιμο. Γιατι δεν "τα σπάνε;" και επιμένουν στην "αναγκαία συμβίωση"; λόγοι και δικαιολογίες πολλές.. πχ παιδιά.. όλοι εξω απο το χορό λεμε ένα "για το παιδί ειναι καλύτερο να ζει με δυο ήρεμους κι ευτυχισμένους γονείς κι ας είναι χώρια, παρα με δυστυχησμένους γονείς και μέσα σε μια οικογένεια" Θεωρητικά ναι! έτσι ειναι.. ή θα έπρεπε να είναι.. στην πράξη όμως;; ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ, γιατί ακόμη κι αν το παιδί το αποδεχτεί το γεγονός και βρει τους ρυθμούς του, οι γονείς όσο και να θελουν να το αποφύγουν γίνονται ενοχικοί, και κάνουν πράγματα που δνε πρέπει, λειτουργούν σπασμοδικά και αποσυντονίζεται το ίδιο το παιδί.. να μη σου πώ τί γίνεται όταν το παιδί σου, το σπλάχνο σου, βρεθει να μεγαλώνει με την πρώην σου αλλά πια και με το νυν της πρώην.. που αποφασισαν να  μεινουν και μαζί.. ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ, εσύ να το βλέπεις κάθε Τεταρτη και κάθε δευτερο Σαββατοκύριακο κι αυτός ο χλεχλές να είναι μαζί του κάθε μέρα και νύχτα και να έχει και λόγο στην ανατροφή του.. (και μη μου λετε εμενα τωρα για πολιτισμένα διαζυγια κλπ.. γιατι όσο και να το παλέψουμε "Σουηδοί" δε γινόμαστε) ας μην αναφερω πώς γινεται το στομάχι κόμπος όταν εσύ η μαμά του παδιού σου το έχεις πάει στο πάρκο για παιχνίδι ας πούμε και μες την τρελή χαρά, προτείνεις να πάτε για φαγητό και μετά για παγωτό και παιρνεις την αποστομοτική απάντηση: "Λυπάμαι μανούλα δε μπορώ, η μαμα-Τίνα θα φτιάξει κανελόνια το βραδυ και δε θέλω να χασω το δέιπνο" Η μαμά-Τινα!!! ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΜΑΜΑ ΣΟΥ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΕΓΩΩΩ θελεις να ουρλιάξεις, αλλά λόγω πολιτισμού, αντ αυτού χαμογελάς και χαιρετας ευγενικά τη μαμα-Τινα όταν έρχεται να πάρει το παιδί σου με το αυτοκίνητο του πρώην σου που δυο χρόνια πριν διαλλέγατε μαζί χρωμα στην αντιπροσωπεία!
Αλλος λόγος της "αναγκαίας συμβίωσης" είναι οικονομικός.. πού να πας να συντηρίσεις σπίτι μόνος σου με 800 ευρώ; "Και τόσα δάνεια που πήραμε μαζί; δε βγαίνω μάνα μου δε βγαίνω θα κάτσω εδώ και όταν μου κάτσει η προαγωγή την έκανα με ελαφρά!" μαλακίες εκεί θα μείνεις.. το ξέρεις κι εσύ, το ξέρουμε όλοι!

Ετσι λοιπόν καταλήγουμε ότι όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε ζήσει εις βάρος κάποιου άλλου (παρασιτα) ή έιχαμε ανεχθεί κάποιον άλλον να ζει εις βάρος μας (ξενιστές) αλλά αυτό που μας τρομάζει να παραδεχτούμε είναι η συνεξελιξη..ότι κατα βάθος δηλαδή είμαστε αρκετά κλαψομούνιδες ωστε να χρειαζόμαστε ένα παρασιτο να ζει εις βάρος μας για να ειμαστε καλά και όχι μόνοι, ή ότι είμαστε αρκετά κάφροι, ώστε να γουσταρουμε να κανουμε τη ζωή ποδήλατο του άλλου, να τον ξεζουμίζουμε για να αποδέιξουμε ότι είμαστε "κελεπούρια" και σαφώς καλύτεροι του... όπως και να το δέις κι ακόμη κι αν εναλάσσονται οι ρόλοι.... ένα ειναι σίγουρο... "DDT που μας χρειάζεται!"

4 σχόλια:

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Σκληρό και τόσο αληθινό!!
Το ζούμε, το βλέπουμε, το προσπερνάμε δαγκώνοντας!
Τα χρόνια μου εξακολουθούν να μου λένε πως Σουηδία δεν γίναμε!

Gi Gaga Kouni Beli είπε...

Τελικά αυτός ο ανάδρομος Ερμής έφερε πολλά με την επιστροφή του! Νεύρα λέμε! Σημασία έχει να μάθουμε να αντιλαμβανόμαστε πότε η αναγκαία συμβίωση τείνει να γίνει υποχρεωτική!
Φιλούρες!

ΠΟΔΗΛΑΤΡΗΣ είπε...

@Γιαγιά Αντιγόνη
Kι ούτε θα γίνουμε γιαγια μου ποτέ..
Και να σου πώ και κάτι;; Δε ξερω αν ειναι και υγιες να γίνουμε!
Τα φιλιά μου!!

@Gi Gaga Kouni Beli
Νευρα;; νευρα;;; ΕΓΩΩΩ ΝΕΥΡΑΑΑΑΑ;
ο Αναδρομος φταίει ή ο παραδρομος της ζωής; (που βλεπεις την κεντρική λεωφόρο, πας παραλληλα με αυτή αλλα ΔΕΝ μπορεις να μπεις σε αυτη;;)
Φιλιά πολλα πριν πώ κι άλλα περισπούδαστα παναθεμα με!

Marouli είπε...

Αυτα διαβαζω και μετα λεω δεστε μου μια πετρα και να φουνταρω!!!

Καλο μηνα (λεμε τωρα)

Μαρουλοφιλακια!!!